De missie van een bio-jehova

Een belangrijke drijfveer in mijn werk is een bijdrage leveren aan natuurbescherming. Dat klinkt nuchter, maar heeft voor mij – overigens overtuigd atheïst – een bijna religieuze lading. Zeker als het gaat om onomkeerbare zaken zoals het verdwijnen van complete plant- en diersoorten. Een smeulend regenwoud of verbleekt koraalrif raakt me evenzeer als een brandende bibliotheek of vergruizelend boeddhabeeld.

Mijn overtuiging is dat er twee grote oorzaken zijn voor de wereldwijde natuurvernietiging: onwetendheid en onverschilligheid. Met mijn werk wil ik daar iets aan doen. Vooral door het brede publiek, en met name kinderen, letterlijk kennis te laten nemen van wonderlijke feiten, bizarre beesten en verbazingwekkende getallen uit de natuur. Met het ‘weten over’ komt het ‘geven om’ vanzelf. Oftewel: wat weet, dat deert.

Op mijn beurt weet ik dat de manier waarop je de boodschap verkondigt essentieel is voor het slagen van de missie. Vooral wanneer je niet voor eigen parochie preekt. Met uit de tent lokken bereik je meer dan met een voet tussen de deur.

Kind met plant vrijstaand