Zilveren Griffel voor Briljante planten

Van zaadje tot zilver

Veel planten nemen de tijd en voor het boek Briljante planten hebben we dat dan ook maar gedaan. In 2018 werd het zaadje gevormd bij Margot Westermann, toen ze bij voorstudies voor ons door Gottmer uitgegeven boek De grondel & de garnaal plankton moest tekenen en stuitte op de prachtig gevormde kiezelwieren. De Grondel, non-fictie jeugdboek over vriendschappen in het dierenrijk, werd thematitel voor de Kinderboekenweek. Op weg naar het Kinderboekenbal kwam ons gesprek op planten en al snel verschoof de focus van uiterlijk naar gedrag. En vervolgens via vindingrijkheid naar intelligentie. De conclusie: dat geniale groen verdient een boek. En dan niet over hoe mooi of lekker ze zijn, maar hoe slim en sluw.
 
Korte tijd later zaten we bij de uitgever met een voorstel voor een jeugdboek over plantengedrag. Een boek dat moest lezen als een boek over dieren en de jonge lezers de ogen voor planten laten openen. Dat ervoor zou zorgen dat ze de rest van hun leven planten met andere ogen zouden zien.
 
Dankzij een subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie kon Margot er haar ziel en zaligheid in gooien met maatfotografie, gecombineerde illustratietechnieken en plantvriendelijk papier. Ze legde de lat steeds hoger en stopte er uren, dagen, maanden en zelfs jaren in. Maar begin 2022 was het dan zover: Briljante planten lag in de winkel. En het is werkelijk een juweel geworden, verrassend van de glanzende bronzen titel op de cover tot de kleine lettertjes op pagina 144.
 
Uit de titel blijkt wat wij van planten vinden. Heel bijzonder is dat we een echte plant bereid gevonden hebben om te vertellen over hoe in het plantenrijk over ons mensen wordt gedacht. Een tikje confronterend, maar gelukkig was hij wel blij met het boek. Ook de recensenten en lezers waren lovend. De eerste druk ging hard en door grondstoffenschaarste bleef de tweede druk zelfs een paar maanden uit. Inmiddels is de voorraad weer op peil. En dat is nodig ook, want vandaag – 21 juni 2023 – krijgt Briljante planten een Zilveren Griffel! Nu maar hopen op goud en liefst nog: een evergreen.

21 juni 2023

Lees hier het juryrapport.

Terug naar het overzicht